Diet mengikut jenis darah untuk penurunan berat badan

penurunan berat badan mengikut jenis darah

Hari ini, persoalan bagaimana kelihatan langsing dan cergas sangat relevan. Ramai yang bersedia memberikan semua yang paling berharga untuk memiliki sosok yang ideal, menurunkan berat badan dan kelihatan muda. Pelbagai teknik yang penuh dengan dunia moden tidak sesuai untuk semua orang, dan sering memberi kesan sebaliknya. Selalunya makanan yang dimakan oleh sesetengah orang memudaratkan makanan orang lain. Dan ini semua mengenai genetik.

Diet jenis darah adalah yang paling relevan hari ini, kerana kilogram tidak kembali, dan anda boleh makan tanpa kelaparan. Menu makanan untuk setiap kumpulan merangkumi makanan yang rendah kalori dan sihat. Oleh itu, anda tidak perlu menghadkan diri kepada sesuatu, mengira kalori dan menimbang makanan.

Apakah rahsia diet jenis darah? Semua misteri tersembunyi atas nama sistem ini. Hasil daripada kajian yang dilakukan oleh American J. D'Amado, ternyata semua produk sesuai dan tidak sesuai dengan kumpulan darah tertentu. Bergantung pada ini, mereka berguna, neutral dan berbahaya bagi seseorang. Oleh itu, diet mengikut kumpulan darah dapat "memilih" dengan tepat produk makanan dan mineral berguna yang mengandunginya yang sesuai khusus untuk seseorang dari kumpulan darah tertentu. Menu diet jenis darah juga akan menunjukkan makanan yang tidak boleh dimakan.

Diet untuk penurunan berat badan untuk 1 kumpulan darah

Selagi manusia wujud, terdapat empat kumpulan darah. Kumpulan darah pertama disebut "yang pertama" dengan alasan, kerana dalam proses evolusi, semua kumpulan lain turun daripadanya. Di dunia moden, kira-kira 34% penduduk dunia adalah pembawa kumpulan pertama. Menurut pakar pemakanan, "pemburu" atau pemilik kumpulan 1 harus memasukkan dalam diet mereka produk makanan berikut untuk kumpulan darah 1: daging tanpa lemak, kecuali daging babi berlemak, ikan tanpa lemak, kacang dan pelbagai makanan laut (rumput laut, rumput laut, udang, rumput laut coklat ). Juga, badan "pemburu" memerlukan buah-buahan, sayur-sayuran, tetapi tidak semua dan semua jenis bijirin, kecuali soba. Domba, daging lembu dan hati yang sihat, tetapi rendah kalori, lobak, herba, brokoli sesuai. Seperti yang anda lihat, diet untuk kumpulan darah 1 kemungkinan besar adalah protein.

Sudah tentu, untuk mencapai kesan penurunan berat badan yang lebih besar, seseorang tidak hanya harus bergantung pada sistem diet, tetapi juga menjalani gaya hidup aktif. Berlari, gimnastik, senamrobik, menari dan senaman pagi biasa memberi kesan yang baik.

Pemakanan diet untuk kumpulan darah 1 tidak termasuk makanan berikut dari dietnya: daging babi, pelbagai jenis roti tepung gandum, produk jagung, kubis, kecuali brokoli, buah sitrus, kentang, gula.

Untuk penurunan berat badan, juga disyorkan untuk mengambil vitamin kumpulan K, B, E dan A.

Diet mengikut kumpulan darah 2 untuk menurunkan berat badan

Menurut statistik, terdapat sedikit lebih banyak wakil kumpulan darah kedua di dunia daripada yang pertama - 38%. Orang dengan kumpulan darah ini dibezakan oleh daya tahan sistem pencernaan, tentu saja, jika anda tidak memuatnya dengan daging. Maksudnya, jika anda tergolong dalam kumpulan "petani" - begini, menurut perubahan evolusi, pemilik kumpulan darah ke-2 dipanggil - maka diet untuk kumpulan darah ke-2 bagi mereka yang menurunkan berat badan harus dikecualikan protein daging dan tenusu. Sekiranya anda seorang vegetarian, maka ini adalah pilihan terbaik bagi anda untuk memiliki sosok langsing, kerana sistem pencernaan anda sukar mencerna makanan protein, dan metabolisme anda menjadi perlahan.

Diet kumpulan darah 2 mengesyorkan makanan berikut untuk dimakan: kekacang, kedelai, ikan tanpa lemak, pelbagai bijirin. Menu mesti diperkaya dengan sayur-sayuran dan buah-buahan hijau, kecuali pisang dan buah sitrus. Sekiranya senarai produk ini digunakan mengikut diet untuk kumpulan darah ke-2, maka hasilnya tidak akan lama lagi. Di samping itu, anda mengurangkan risiko penyakit yang berbahaya kepada kesihatan.

Makanan yang dilarang bagi pemilik kumpulan darah kedua adalah: semua buah sitrus, kaviar, makanan laut, daging dan produk daripadanya, susu, gula dan lada. Jangan minum teh hitam, jus oren dan minuman berkarbonat.

Ingin menurunkan berat badan? Diet mengikut kumpulan darah 3

produk pelangsingan mengikut kumpulan darah

Kumpulan darah ketiga omnivora, dan menurut statistik, kira-kira 20% populasi dunia dikurniakannya. Sebagai peraturan, "nomad" dalam keadaan sihat fizikal. Sistem imun dan pencernaan mereka biasanya normal. Mengenai makanan yang dimakan, pemilik kumpulan ketiga mencerna makanan protein dan karbohidrat dengan baik. Oleh itu, makanan diet untuk kumpulan darah ketiga merangkumi hampir semua makanan rendah kalori. Walaupun diet kumpulan darah 1 terhad kepada makan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan yang kaya dengan karbohidrat, menu diet kumpulan darah 3 membenarkan makanan berasaskan tumbuhan yang anda mahukan.

Pemilik kumpulan ini boleh "terpikat" dengan hampir semua diet mono-diet atau gabungan. Tetapi untuk mengurangkan kalori dalam badan, anda perlu mengehadkan penggunaan makanan berlemak, goreng dan pengambilan gula-gula dan gula yang berlebihan.

Produk makanan berikut sangat berguna dalam menu diet kumpulan darah: produk susu tenusu dan fermentasi (tentu saja, dengan kandungan lemak rendah), pelbagai bijirin, daging dan ikan tanpa lemak, telur, hati, sayur-sayuran dan buah-buahan. Teh hijau, infus herba, nanas, cranberry, dan jus anggur mempunyai kesan yang baik terhadap kesihatan tubuh.

Diet untuk 3 kumpulan darah tidak termasuk dari menu dikembangkan sejumlah makanan yang tidak dapat diterima untuk menurunkan berat badan: tomato, jagung, makanan laut, daging berlemak, soba dan produk gandum. "Nomad" dilarang terbawa dengan teh, kopi, limun. Semua ini memberi kesan negatif terhadap proses metabolik dalam badan, akibatnya - proses menurunkan berat badan menghalang, dan tubuh menjadi tersumbat dengan karsinogen, pelbagai "kimia".

Untuk kerja pencernaan yang diselaraskan dengan baik, pakar pemakanan mengesyorkan makan tepung gandum, millet dan bubur nasi. Goreng dan berlemak dilarang sama sekali. Seperti yang anda lihat, diet untuk kumpulan darah 3 membatasi pengambilan lemak dan gula sebanyak mungkin. Dan, tentu saja, gaya hidup aktif lebih utama.

Diet yang berkesan untuk 4 kumpulan darah

Kumpulan darah keempat (campuran) adalah yang paling jarang dan menyumbang hanya 7% populasi dunia di kalangan pemiliknya. Sekiranya anda terus-menerus memuatkan saluran pencernaan pemilik kumpulan keempat dengan ramuan protein dan karbohidrat, maka pemakanan seperti itu tidak akan membawa kepada kebaikan. Oleh itu, peraturan diet untuk 4 kumpulan darah disyorkan untuk menggunakan daging tanpa lemak (domba, arnab dan ayam belanda), produk tenusu rendah lemak dan susu masam, kacang-kacangan, mentega, bijirin, kecuali soba dan jagung dalam makanan harian mereka . Untuk diet seimbang, sayur-sayuran dan buah-buahan (tidak berasid) diperlukan.

Diet untuk kumpulan darah 4 tidak termasuk makanan berkhasiat berikut dari menu: sejumlah besar ikan laut dan makanan laut, bubur jagung, zaitun hitam, daging berlemak, ham, produk gandum.

Setelah mengetahui jenis darah anda, sebelum memulakan diet mengikut jenis darah, pastikan anda bertanya kepada doktor anda jika disarankan untuk melakukan ini sama sekali.