Nutrisi yang tepat: menu untuk setiap hari untuk menurunkan berat badan

Mungkin masing-masing dari kita sekurang-kurangnya satu hari duduk di diet. Beratus-ratus mereka dan semua yang berkesan jika anda percaya iklan. Dan dia adalah — adalah sangat mahir dan sering membawa penulis yang hebat.

Ambil, untuk contoh, diet Pierre D. yang Sangat popular hal... yang hancur kesihatan ribuan wanita dan lelaki di seluruh dunia. Tapi penulis adalah seorang doktor yang dihormati dengan pengalaman bertahun-tahun. Bagaimanapun, itu adalah kemudian masih Persatuan doktor dipecat. Tapi jualan tidak terjejas.

nutrisi yang tepat untuk menurunkan berat badan

Atau diet Elena Va. Sungguh menakjubkan bagaimana yang paling popular di televisyen dokter di negara menawarkan untuk makan beberapa makanan pakej... Dan apa yang dicintai oleh banyak mono-diet beras, yogurt, Apple... Mari kita ingat lagi Apl dan penjual telur cacing pita. Sungguh menakjubkan apa yang sakit-dianggap langkah-langkah kita akan berjuang untuk harmoni! Sekarang ingat atau lebih baik menulis di tempat yang boleh dilihat:

Yang penting! Tidak ada diet, kecuali untuk tanda-tanda perubatan (meja 1-15), tidak sihat! Tidak mencari cara mudah, walaupun positif dan menjanjikan gambar.

Tubuh kami setiap hari melakukan pekerjaan yang besar. Setiap saat ada berjuta-juta kompleks proses kebanyakan yang bahkan para ilmuwan belum tahu. Dan untuk aliran biasa badan harus makan. Dan di sini kita memiliki dia dalam usaha untuk mengekalkan angka BAM! — dapatkan hari ini hanya yogurt. Atau Apel. Dan tepat pada waktunya.

Tidak, tentu saja, proses kehilangan berat badan yang tidak akan membuat anda menunggu, tetapi dengan resiko apa? Dan kemudian kita mengadu dikurangkan kekebalan, gastritis, depresi, dan beberapa gadis-gadis yang sama sekali dalam operasi... contoh ini adalah penuh.

Pada Umumnya, aku menyarankan untuk memahami yang mana-mana diet, kecuali perubatan, itu buruk. Dan baik dalam segala hal yang sihat, produktif, rasional — secara Umum, nutrisi yang tepat. Tetapi pada prinsip-nya sekarang kita perlu berurusan dengan. Bagaimana untuk membuat menu makan sehat untuk menurunkan berat badan setiap hari untuk gadis-gadis dan kita akan bicara lagi.

Prinsip-prinsip asas PP

Sebenarnya, nutrisi yang tepat adalah sangat mudah dan untuk mematuhi prinsip-prinsip agak mudah... Jika anda tinggal di desa dan tidak melihat pelbagai merokok daging, gula-gula, bijirin Sarapan dan makanan mudah. Akan perlu bekerja keras untuk belajar untuk mengabaikan mereka di rak. Hei, kaki, kita berada dalam Jabatan lain! Cap di sayur-sayuran, daging dan barangan runcit.

Yang penting! Yang seimbang yang betul cara meminimumkan menggunakan "salah" makanan — gula-gula, lemak dan masin makanan, makanan yang meningkatkan selera.

Tampaknya cukup mudah, tetapi mari kita buka di rak.

Yang mungkin

Pakar membuat banyak meja untuk menurunkan berat badan, anda boleh mengambil. Tetapi sebenarnya, sesuai untuk menurunkan berat badan adalah perubatan meja jua 8. Jadi apa yang baru dan revolusioner sana. Ini bukan sihir dari beberapa jenis, seperti berat badan menurut golongan darah. Mungkin itu adalah kerana kekurangan "ciri-ciri" diet ini dan tidak menyebabkan kekerasan tergesa-gesa. Dan ia adalah sia-sia.

Senjata produk yang berguna dalam PP adalah sangat kaya. Ia bijirin, sayur-sayuran, tanpa gula buah, jamur, daging, ikan, telur, susu rendah lemak produk, buah-buahan, kacang, makanan laut (di sini, ia adalah mungkin untuk berkeliaran!), makan sayur-sayuran, rumput laut, roti gandum dan banyak lagi. Tugas kita adalah untuk menurunkan jumlah lemak dan makanan manis, meningkatkan pengambilan vitamin dan serat.

Berikut nasihat dan menu kompeten pakar, untuk mematuhi prinsip piramid:

 1. Dasar diet lambat karbohidrat (pasta, juga gandum, roti gandum, oatmeal), asid lemak (minyak biji rami, ingat?), sayur-sayuran dan buah-buahan. Selain itu, sayur-sayuran mesti lebih besar daripada kira-kira satu-ketiga.
 2. Di tempat kedua produk yang mengandungi protein haiwan dan sayur-sayuran (ikan, ayam, dan telur, kacang, kacang-kacangan).
 3. Pada ketiga (susu, yogurt, keju). Jika anda memiliki masalah dengan pencernaan kategori ini produk, akan ada untuk menggantikan dengan hati kalsium dan vitamin D3.
 4. Keempat daging merah dan karbohidrat cepat (gula-gula, daging babi, daging lembu).

Piramid mungkin sedikit berbeza untuk kumpulan orang yang berbeza. Sebagai contoh, untuk vegetarian dan mentah. Yang sama berlaku untuk orang-orang dengan masalah kesihatan. Sebuah produk dibenarkan akan mempunyai untuk diselaraskan selaras dengan keunikan pencernaan dan gangguan sistem endokrin (gastritis, maag, diabetes, dan lain-lain.).

tentang makanan

Untuk had dan bagaimana

Akhirnya menghilangkan lemak perut, anda harus had semua favorit saya. Sebenarnya, itu semua diselesaikan dalam langkah keempat piramid. Oh, dan ia sukar untuk menurunkan berat badan di musim sejuk! Tetapi akan mengambil dalam genggaman dan buang dari senarai membeli-belah:

 • roti putih dan manis pastri;
 • minuman manis;
 • coklat daripada hitam;
 • lemak daging;
 • sosej;
 • tin mentega;
 • lemak produk susu;
 • sos, mayones, krim;
 • makanan segera dihantar ke rumah anda dan di jalan-jalan;
 • makanan ringan (biskuit, cip, makanan ringan... fu-fu-fu, dan membuangnya keluar segera!)

Had keras akan mengenakan pada gula-gula, alkohol, manis buah-buahan dan mentega.

Benar-benar meninggalkan manis tidak! Glukosa adalah tenaga untuk semua proses hidup. Satu hal adalah bahawa anda boleh mendapatkan ini dalam bentuk yang berbeda dan berbeda dari produk. Jar Coca-Cola dan manis Apple, kau lihat, adalah bukan hal yang sama.

Memainkan penting nilai dan masa penggunaan gula-gula. Kau boleh makan gula-gula sebelum makan malam, seperti yang menggunakan tenaga yang diterima sampai akhir hari. Tetapi makan malam yogurt cheesecake adalah ide yang buruk.

Begitu juga dengan lemak. Mereka tidak termasuk kategori dari menu, karena mereka mengambil bahagian dalam proses metabolik. Menggantikan lemak binatang dengan sayuran, memilih untuk tak, ia kesihatan pembuluh darah, kecantikan, rambut dan selulit besar penawar.

Tetapi! Tuan-tuan, jika kau merasa akan mati tanpa a piece of cake — anda memakannya, demi Tuhan! Anda tidak menurunkan berat badan untuk mengeringkan sebelum pertandingan untuk satu juta dolar. Jangan makan seluruh bagian dan setengah dan menghukum dirimu sendiri dan untuk tambahan beberapa mil di atas treadmill. Karena, seperti, jika kita tidak makan sepotong kecil seminggu, pasti, anda akan makan sepanjang kek... ... Dan ini adalah pecahan.

Untuk mengelakkan akibat itu, benarkan diri anda sedikit munasabah konsesi, terutama pada yang pertama. Tetapi membayar ganti rugi mereka atau sukan, atau dicintai kerja-kerja rumah. Jujur dengan diri sendiri dan itu adalah mungkin bahawa masa depan, kek nampaknya tidak begitu menarik.

Kebenaran tentang nutrisi mitos tentang manfaat dan bahaya khusus produk yang ditawarkan untuk melihat dari video di bawah. Pakar menjelaskan popular ini, tanpa sukar difahami syarat.

Bagaimana untuk memasak

Jika anda mengikuti aturan, maka digoreng dalam minyak makanan telah lupa. Ia adalah jelas yang masak, walaupun tidak lazat, tetapi ia seolah-olah seperti yang paling berguna. Bagaimanapun, ini adalah diperdebatkan, kerana lagi makanan adalah dikenakan untuk rawatan haba, kurang ia masih bahan-bahan yang berguna. Jika jadi untuk berdebat, kita segera datang untuk memahami manfaat mentah makanan diet dan vegetarian, tapi hari ini bukan tentang itu.

Oleh itu, cuba untuk makan siang minggu sebanyak mentah sayur-sayuran dan salad, hidangan daging bakar, memasak, masak atau memasak untuk pasangan. Dan goreng makanan benar-benar menggunakan sedikit lemak, kolesterol, karsinogen... Terutama merasakan setelah 45 tahun dan banyak lagi, jika mudanya nutrisi yang tidak ditangani.

Makanan tidak perlu berasingan. Ia adalah menyusahkan dan secara saintifik berasas. Tapi semua yang diketahui kebaikan sup. Ia adalah lebih baik, tentu saja, yang dimasak dalam saham sayur-sayuran. Tetapi jika suami anda enggan untuk hidup tanpa sup — jangan menyiksa diri sendiri dan rumah.

Secara Umum, banyak bicara tentang makanan, tidak menjelaskan bagaimana untuk melaksanakan itu dalam keluarga di mana seorang manusia, sebagai contoh, pelombong yang tanpa daging hanya tidak dapat bekerja. Memasak setiap berasingan untuk bekerja wanita bukan pilihan, jadi sekarang, lupa tentang nutrisi yang tepat untuk menurunkan berat badan?

makanan ringan

Tidak sama sekali. Hanya semua telah berada dalam alasan. Makan sup yang lazat, tapi separuh plat. Sediakan makanan yang paling berguna yang anda mampu dalam segi keluarganya, dan membagi mereka sendiri bahagian. Perut yang sangat cepat mendapatkan digunakan untuk itu jumlah yang kecil masuk makanan, buatan sendiri akan secara beransur-ansur seperti yang lebih sihat makanan, dan akhirnya, anda akan dapat untuk yakin mengatakan: "aku benar-benar kehilangan berat badan!"

Kapan dan berapa banyak untuk makan

Ingat anekdot:

— Pesakit, ambil satu tablet enam kali sehari sebelum makan. Dokter, tapi di mana saya boleh mendapatkan semua makanan ini?!

Itu saja, dan secara kebetulan, ini adalah kes itu. Makan oleh jam itu tidak perlu, tetapi untuk duduk di meja setidaknya lima kali sehari. Makanan mesti pecahan dan rasional. Anda harus makan Sarapan yang sihat. Pasti!

Yang penting! Bahagikan harian anda asupan kalori sebagai berikut: Sarapan 30%, makan tengah hari 50%, makan malam — 20%. Ambil snek ke depan makan. Semua sama, mereka dalam jumlah tidak boleh lebih dari 15% dari jumlah.

Sekali lagi, individu prinsip di sini harus dihormati. Apabila ia adalah perlu untuk membuat perubahan dalam diet:

 1. Semasa latihan sengit. Jangan lepaskan yang setengah atau dua jam sebelum latihan dan dalam setengah jam selepas itu, makan sedikit protein dengan sayur-sayuran — ini akan menghentikan proses katabolik dan akan membantu untuk memulihkan otot-otot.
 2. Wanita hamil perlu lebih banyak kalori. Tapi ini tidak bermakna bahawa anda harus makan untuk dua orang. Tambah untuk diet harian anda hanya 300-400 kalori. Dan, tentu saja, menonton berat badan bayi.
 3. Untuk ibu menyusu ia adalah sangat penting makan makanan yang sihat, terutama menonton keluar untuk mineral dan vitamin komposisi. Jika tidak, prinsip-prinsip nutrisi yang baik memenuhi syarat-syarat yang semakin meningkat bayi dan mengembalikan wanita itu.
 4. Untuk remaja, dan untuk anak-anak sejak pindah ke meja dewasa, PP adalah pilihan yang sempurna. Jika anda berjaya dari zaman kanak-kanak untuk mengasuh anak-anak mereka menyukai makanan, ia akan menyelamatkan dia dari banyak masalah di masa depan.

Minum rejim

Anda perlu minum. Terkenal dua liter — satu lagi klise ditulis, tanpa pelarasan umur, aktiviti, berat dan faktor lain.

Memulai hari dengan segelas air sejuk tidak — ini akan menyediakan perut untuk yang akan datang beban. Minum segelas sebelum makan siang dan makan malam. Jangan biarkan diri anda untuk merasa haus. Ketika anda merasa mulut kering, ia menunjukkan bahawa badan anda sudah kering oleh 10%.

Kesimpulannya, saya akan mengatakan bahwa nutrisi yang tepat adalah tidak hanya dan tidak begitu banyak jalan untuk harmoni, berapa banyak jalan yang benar untuk kesehatan dan umur panjang. Ia adalah belanjawan dan mudah, tidak memerlukan mematuhi apa-apa siklus, ada juga di kampung, di tengah-tengah Paris, tidak menyebabkan masalah di pos, atau semasa cuti. Secara Umum, kecantikan!

Bagaimana untuk membuat sebuah menu yang betul

Saya akan memberikan beberapa contoh tertentu yang penyediaan menu untuk kejelasan. Tetapi sepanjang masa, anda harus memperbanyak diet anda, anda akan menemukan tema kesusasteraan dengan resep untuk sehari, seminggu atau sebulan dan segala-galanya akan pergi seperti jarum jam.

Jadi, saya mengusulkan sebuah menu sampel untuk tiga hari.

Hari isninSelasaPersekitaran
SarapanTeh dengan keju rendah lemak, telur rebusOatmeal dengan buah, yogurtDadar dengan sayuran, smoothie buah-buahan
Sarapan 2Keju basiSalad sayuran hijauBeberapa kacang dengan buah kering
Makan tengah hariSup sayur-sayuran, daging tanpa lemak dengan sobaSup dengan makanan laut, ikan sayatan dengan sayur-sayuranMi ayam sup, salad sayuran
Teh soreYogurt dan ApplePisangPanggang
Makan malamIkan rebus dengan sayur-sayuranCumi-cumi dengan beras (kasar!)Dada ayam dengan bubur bijirin
Kedua makan malamSegelas ryazhenka100 gram kejuBuah segar

Menjadikannya kebiasaan untuk mengira kalori dimakan. Tapi tanpa fanatik! Itu mengerikan apabila setiap tidak dirancang karamel menjadi penyebab kerosakan saraf. Berdamai dengan diri sendiri dan merawat segala-galanya falsafah. Menu untuk seminggu 1200 kalori adalah dicapai atas, usaha yang anda hanya maag sendiri akan mendapatkan.

Yang penting! Dalam Rangkaian banyak program-program untuk mengira kalori makanan. Merasa bebas untuk menggunakan mereka, dan anda akan dapat, begitu saja, untuk menentukan bagaimana yang berat dalam kalori dan dalam gram.

menu untuk menurunkan berat badan

Juga mencari Internet untuk pengambilan kalori selaras dengan umur anda, berat badan dan paras aktiviti fizikal. Standard biasa hanya tidak wujud. Seorang wanita yang berumur 25 untuk 50 tahun yang perlu mengambil dari 2,000 untuk 3500 kalori, bergantung pada gaya hidup. Wow jurang, setuju?